Välj en sida

Publicerat i Vasabladet den 29.1.2021

Hoppas att kommunens få representanter i det nya välfärdsområdet kan stå på sig, skriver Mikael Fredman.

Yngve Lithén tycks svänga mina tankar om välfärdsområdet till ett sätt att uttrycka min besvikelse över kommunfusionsbeslutet.

Kommunfusionen är i dag ett icke-ärende, vi har ett beslut om att vara självständiga och bör alltså jobba enligt detta, alla tillsammans. Det jag skrev om handlade enbart om min hemkommun Korsholm och den självständighet som vi nu alla borde värna om.

Bästa Yngve Lithén, om självständighet är samma som självbestämmande finns nu snart fakta framför oss. Framtidens socialvård och stora delar av hälsovården bestäms snart av andra, inte av korsholmare. Risken är stor att vi förr eller senare har icke-korsholmare som patienter i vårt utomordentliga, moderna närsjukhus och på våra bäddavdelningar. Korsholmarna får ta bårtaxi och söka sig längre bort.

Korsholm kommer alltså i framtiden att ha endast två förtroendevalda som för kommunens talan i välfärdsområdet. Vi får hoppas de två som väljs har tillräckligt med skinn på näsan och kompetens att stå på sig.

Så om självständigheten inte försvaras av osynliga kommungränser, som du starkt argumenterade för i tiden, utan av vanliga människor som arbetar tillsammans oberoende av gränser, då är vi på samma linje.

Vi får nu en kommun, vars personal och ekonomi halveras i och med nya ”Västkustens välfärdskommun”. Korsholms kommungränser räddar bevisligen ingen och de varken botar, vårdar, eller skapar någon välfärd. Att bara svälja detta utan debatt och eftertanke verkar konstigt, så hätsk som debatten var om självständigheten när det begav sig.

En annan märklig historia inom hälsovården är Korsholms kommuns iver att ge bort självbestämmanderätten i företagshälsovården. Man planerar att gå med i ett av Finlands största inhouse bolag Tt-Botnia, som sträcker sig från Ilmajoki-Kurikka till Alajärvi. Detta kommande ineffektiva och för skattebetalarna väldigt dyra inhouse bolag, som dessutom är väldigt förfinskat språkmässigt, är nog ett brutalt sätt att arbeta mot vårt självständiga Korsholm.

Som kommun borde man i stället i söka samarbete med Korsholms första privata läkarcentral som nu etablerat sig i Smedsby. Företaget har ju en bred kompetens inom just företagshälsovård och friskvård.

Mikael Fredman